svenskanyhenters.blogg.se

Slipmaskiners typer och egenskaper

Det sista steget i tillverkningen av de flesta delar inkluderar slipning. Ytan får den jämnhet och måttnoggrannhet som designern specificerat med ett slip- eller diamanthjul. Till skillnad från många metallskärningsutrustningar bearbetar en slipmaskin delar med en noggrannhet på 5 mikron - 0,005 mm. Den resulterande ytrenheten är från 6 celler och högre.

Beroende på arbetsstyckets form och bearbetningsplats används olika typer av utrustning. En komplex del kan installeras i följd på olika slipmaskiner för bearbetning av plana, cylindriska, yttre och inre ytor.

Applikationsområde

Slipning av metallytor i olika konfigurationer är relaterat till metallskärning och är ofta en efterbehandling. Som en mellanliggande används den för att förbereda delar för ythärdning med högfrekventa strömmar och andra operationer som inte tål grovhet och repor på ytan.

Slipmaskiner används främst för bearbetning av stål och gjutjärn. Kan användas för keramik, sten och trä.

Slipverktyget är ett sliphjul, slipband eller sliphuvud. Bearbetning används inom maskinteknik vid tillverkning av rullutrustning och i andra industrier där det krävs hög noggrannhet i dimensionerna på delar.

Slipa endast metaller med hög hårdhet, från 40 HRC. Stål som inte har genomgått normalisering eller härdning är mjukt, sträcker sig runt cirkeln och täpper till slipmedlet, vilket lämnar sönderrivna märken på ytan. Gjutjärn, vid bearbetning med en fräs, ger en hög bearbetningsrenhet och slipning kan endast användas för efterbehandling till storlek.

Principen för utrustningens drift

Sliphjulet roterar med hög hastighet och rör sig vertikalt eller horisontellt, beroende på maskinens konstruktion. Delen gör en rotations- och translationell rörelse i förhållande till verktyget.

Rotation av axlar och cylindrar sker mot cirkelns rotation. Efter varje varv förskjuts verktyget längs arbetsstyckets axel som ska bearbetas med 0,75–0,8 av hjulbredden. Efter passagen längs hela längden finns en förskjutning vinkelrätt mot axeln med storleken på snittdjupet.

De viktigaste egenskaperna

För att bearbeta ett arbetsstycke, förutom maskintypen, ta hänsyn till dess egenskaper:

  • Kontakthjul bandslip;

  • verktygstyp - slipmedel eller diamant;

  • cirkeldiameter;

  • kraft;

  • maskindimensioner;

  • bordsstorlek;

  • avståndet mellan centra;

  • delens maximala storlek;

  • rörelse längs axlarna;

  • utrustningens vikt.

Vid massproduktion av produkter är utrustningens prestanda, sättet att byta ut verktyget och tillgängligheten för en enhet för att ta bort chips mycket stor betydelse. Ett kylsystem för arbetsområdet finns på alla slipmaskiner.

Typer av maskiner

Efter den typ av verktyg som är installerat på utrustningen är maskinerna indelade i följande typer:

I grunden används sliphjul för bearbetning. Specialiseringen av modeller med slip- och remverktyg är smal. De används i massproduktion och på transportband.

Enligt formen på de bearbetade ytorna är maskinerna indelade i följande typer:

  • slipning av ytan;

  • cirkulär slipning.

Enligt bearbetningsplatsen och bestämda externa och interna  islipmaskiner.

Slipmaskiner är huvudsakligen högspecialiserade och utför samma tekniska operationer. Endast CNC-maskiner kan bearbeta olika ytor i en maskin.

Interna slipmaskiner

För att få en slät cylindrisk eller konisk yta på insidan används intern slipning. Delar som cylindrar, bör bearbetas med axeln horisontell. De roterar i en cirkel i olika riktningar - mot varandra. Resultatet är en hög bearbetningsrenhet med en noggrannhet på 2 mikron.