svenskanyhenters.blogg.se

Hur man investerar under en pandemi: COVID-19 och aktiemarknaden

Världen har aldrig tidigare sett en pandemi som den vi upplever just nu. Under denna tid råder det extrem osäkerhet kring både framtiden för ekonomin som helhet och personliga ekonomiska situationer, men tänk om jag sa till dig att du kan lära dig att investera under en pandemi - eller i något marknadsläge - och trivas? Och Fortissio är ett pålitligt verktyg för detta.

Jag vet att ni alla har många frågor om hur detta Coronavirus kommer att påverka marknaden. Om du inte är säker på vad du ska göra av aktiemarknadens upp- och nedgångar, och du är ännu mer osäker på vart ekonomin är på väg, lyssna upp. Jag vill hjälpa dig att förstå vad denna händelse betyder för marknaden och hur du kan dra nytta av den.

Ur ett investeringsperspektiv är det goda nyheter!

En börskrasch är en möjlighet för regel nr 1 att fatta otroliga investeringsbeslut. Om du lär dig de grundläggande regel nr 1-strategierna, vet du vad du ska göra när aktiemarknaden doppar eller dyker och i slutändan kan komma ut på toppen.

Det är värt att säga, innan vi dyker in, att du alltid ska tillämpa regel nr 1-principer för att investera, även med optioner - för om du inte vill äga ett företag på tio år bör du inte äga det på 10 minuter.

Den här bloggen är endast avsedd för utbildning och underhållning. Ingenting jag diskuterar här är mitt råd eller rekommendation.

Med det ur vägen, låt oss komma igång.

Hur COVID-19 påverkar marknaden

Det råder ingen tvekan om det, COVID-19 har redan gjort ett förödelse över världen och kommer att fortsätta göra det ett tag. Det påverkar inte bara vår hälsa och vår livsstil, utan också ekonomin och aktiemarknaden.

Experter på att investera, som jag själv, affärsanalytiker och vardagliga investerare som du har pratat om en potentiell börskrasch under ett tag. Marknaden är cyklisk, med stigande upp- och nedgångar, och efter år med upplevelse av tillväxt verkade en krasch överhängande.

Det är här. Även om vi verkligen inte kunde förutsäga detta Coronavirus, efter en rekord på 10 år, visste vi att en börskrasch var oundviklig. I början av året delar jag faktiskt mina tankar om sannolikheten för en lågkonjunktur 2020 .

Marknaden sjönk initialt med cirka 30% och har varit ganska flyktig sedan dess. Vad betyder det här?

När pandemin drabbades stängde företagen och arbetslösheten steg kraftigt, vilket orsakade en stor utgång. Folk sålde aktier och priserna föll över hela linjen. Sedan regeringen fattade beslut för att stimulera och stärka ekonomin återhämtade sig sedan marknaden.

Så var är vi nu?

Vi befinner oss redan i en global lågkonjunktur och går mot en djupare lågkonjunktur eller till och med depression. Eftersom den enorma effekten av pandemin spelar ut kommer vi sannolikt att uppleva ytterligare ett stort fall på aktiemarknaden.

Även om jag inte vet när nästa droppe kommer att vara eller hur lång tid det kommer att hålla, vet jag att det kommer att korrigera sig i det långa loppet. Historiskt gör det alltid.

Frågan är: vet du vad du ska göra med dina pengar under tiden?

Nu är det dags att lära sig. Så här investerar du under en pandemi som den vi upplever just nu så att du kan tacka dig själv senare.

Steg 1: Skaffa kontanter

När nästa droppe inträffar måste du vara redo att köpa.

Om du är investerad i marknaden nu kan det vara en bra idé att sälja innan priserna sjunker, så du kan:

  1. Ha kontanter till hands

  2. Få det bästa priset

Om du inte är investerad i marknaden ännu, samla in kontanter från ditt sparkonto eller andra likvida tillgångar.

Om du får kontanter nu, är du redo när aktiemarknaden sjunker igen. Efter nästa stora dopp förblir priserna inte låga för alltid, så det är viktigt att agera snabbt. Detta är det bästa tillfället att investera under de senaste tio åren, så att du inte vill missa det, och om du inte har pengar tillgängliga att investera kommer du att göra det.

Steg 2: Utbilda dig själv hur COVID-19 kommer att påverka industrin

Pandemin är en regel nr 1-händelse - vilket betyder att den kommer att påverka varje hörn på aktiemarknaden.

Vissa företag som sänker priset kommer inte att tappa några fel, utan snarare på grund av att rädsla har drivit människor ur marknaden och skickat priserna sjunkande.

Det är viktigt att förstå att händelsen kommer att påverka branscher annorlunda. Vissa företag ser faktiskt en mängd affärer, till exempel företag som säljer mat, medicinsk utrustning och rengöringsartiklar. Medan andra företag kommer att uppleva djupa pågående förluster som i värsta fall kommer att vara terminal.

Tänk till exempel på resor och livsmedelsindustrin. Efterfrågan på den ena har upphört helt medan efterfrågan i den andra har stigit.

När jag tittar på företag att potentiellt investera i söker jag efter företag som inte kommer att påverkas på ett terminalt sätt. Ännu viktigare, jag letar efter företag i branscher som jag förstår.

Du måste tänka på hur COVID-19 kommer att påverka den globala ekonomin som helhet, men också hur det kommer att påverka de företag du ser på. För att göra det måste du förstå den potentiella påverkan på företagets industri.

Jag kallar detta ” kompetenscirkeln ”. Invester endast i företag och branscher som faller inom din kompetenskrets. För att ett företag ska vara i din kompetenskrets bör du kunna förstå verksamheten tillräckligt för att du med säkerhet kan fungera som VD.

Steg 3: Gör din övervakningslista med företag redo

När du har minskat de branscher som faller inom din kompetenscirkel är det dags att finslipa på specifika företag inom de branscher som du vill investera i. Tänk på att du bör äga det här företaget i minst 10 år.

När du gör din bevakningslista, se till att företaget uppfyller 4M: s regel nr 1 som investerar:

  1. Betydelse : Verksamheten har betydelse för dig och du förstår värdet det erbjuder.

  2. Moat : Verksamheten har en ogenomtränglig fördel jämfört med konkurrensen.

  3. Ledning : Verksamheten leds av personer med kompetens och integritet.

  4. Säkerhetsmarginal : Du kan köpa verksamheten till ett pris som alla utom garanterar en 15% årlig avkastning under nästa tioårsperiod.

Om ett företag uppfyller dessa kriterier är det ett underbart företag och värt att stå på din övervakningslista. För mer tips om hur du väljer företag till din övervakningslista, kolla in den här kompletta guiden för att hitta aktier 2020.

När din lista är klar är det dags att hålla ett noggrant öga på dina valda företag och vänta på rätt tid att köpa.

Med det aktuella tillståndet på aktiemarknaden kommer många aktier i huvudsak att vara "till försäljning", vilket gör det till en bra tid att köpa.

Tänk på det så här: om ett par skor du tittade sjönk i pris med 20, 30 eller till och med 40%, skulle du vara extatisk.

På liknande sätt kan ett bra företag du vill äga ha prissat högre än vad du var villigt att betala för det tidigare, men nu kan det prissättas till 20, 30 eller till och med 40% under marknadsvärdet. Den är på rea!

Om du väntade på att äga den får du snart din chans, så var redo!

Steg 4: Köp underbara företag som kommer att övervinna kraschen

Du vill inte köpa bara något företag eftersom det är "på försäljning". Regel 1 Investerare vet att de bara ska investera i underbara företag, vilket är viktigare nu än någonsin.

Kommer det företag du köper att övervinna kraschen?

Det finns många branscher som inte kommer att återhämta sig från den här pandemin och företag som inte kan komma tillbaka på grund av det. Till exempel kanske vissa klädhandlare aldrig öppnar igen, och även om flygbranschen kommer att fortsätta kan det påverkas på ett permanent sätt; människor kan välja att träffas på videokonferenser snarare än att resa för arbete eller välja inrikesresor över internationella.

Det finns emellertid också många företag som inte bara kommer att överleva utan också blomstra. Här är några viktiga indikatorer som signalerar om ett företag kommer att övervinna kraschen eller inte:

  • Stor efterfrågan : Livsmedelsaffärer, leveransföretag, posttjänster och städföretag är inte bara viktiga utan upplever en hög efterfrågan och kommer sannolikt att påverkas positivt av pandemin.

  • Priskontroll : Stora namnhandlare som Amazon, Costco och Walmart har enorma kanter på marknaden eftersom de inte bara är efterfrågade, utan också kan höja priserna med inflationen.

  • Materiella behov : Tänk på de saker vi alltid kommer att behöva som kommer att förbli värdefulla som energi, solkraft, mat, etc.

  • Små lyx : Från 1920-talet steg biografföretagens höjning eftersom folk ville upprätthålla en känsla av normalitet. På liknande sätt kan billiga eller "små" lyx dra nytta av denna kris.